Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kortárs animációk a 16. Filmtettfeszten

2016. október 04. - dotandline

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét 2016. október 5. és 9. között rendezi meg 16. alkalommal a kolozsvári Filmtett Egyesület. A rendezvény alapvetően filmszemle jellegű, versenyprogramja erdélyi magyar rövidfilmekre irányítja a figyelmet. A kolozsvári központon kívül, helyi szervezőpartnereknek köszönhetően 11 másik erdélyi városban is lesznek vetítések, közönségtalálkozók, illetve más kísérőprogramok. 

A Filmtettfeszt másodszor hirdette meg erdélyi kisjátékfilmes versenyét, a Filmgaloppot, melynek célja fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által. A fődíj idén is 1 millió Ft az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a közönségdíjas film rendezője pedig 1000 lej jutalomban részesül, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel. Tavaly a fődíjat Bertóti Attila Mese című animációja kapta Visky Ábel Romanian Sunrise című filmjével megosztva.

A Filmtett Egyesület évente kitüntet egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Ahogy korábban írtuk, idén a Sárga Csikó-díjat egy animációs alkotó, Patrovits Tamás kapja.

Animáció: Bertóti Attila

A Filmtettfeszten jó pár animáció is látható majd, ezeket mind október 8-9-én vetítik. A gyerekeknek készülnek Dargay Attila két egészestés filmjével (Sárkány és papucs, Az erdő kapitánya), bemutatják az idei Filmtett-táborban készült alkotásokat is, köztük 7 animációs rövidfilmmel, az idei Filmgaloppon egy animáció szerepel (Bende Attila egyperces kísérleti filmje, az Infinity Cycles), ezen kívül lesz egy magyar animációs blokk kortárs sikerfilmekkel, utána pedig kerekasztal-beszélgetés az alkotókkal, valamint a tavalyi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Fesztivál legjobbjaiból is láthatnak válogatást az érdeklődők. 

OKTÓBER 8.

10.00 Hernádi Tibor & Dargay Attila: Sárkány és papucs (1989, 68')

12.00 A 15. Filmtett Workshop filmjei

  • Vácz Péter & Vezsenyi Tamás: Szignál (2016, 1')
  • Vácz Péter & Vezsenyi Tamás: Az animációsok furák (2016, 2')
  • Hortobágyi Tamás: Bújócska (2016, 3')
  • Pellei Petra: Doboz (2016, 2')
  • Kiss Melinda & Farkas Réka: Hexagónia (2016, 2')
  • Kántor Zsolt: Prométeusz, a cickány (2016, 3')
  • Vodál Vera & Ghyczy Dia: Tibi és Robi (2016, 4')
  • Élőszereplős filmek a blokkban: Király Anna: Csak a kutya marad, Dobi Ferenc: Vér-erdő, Sztercey Szabolcs Benedek: Freedom Hotel, Kemény Eszter: Sülve-főve

15.30 Filmgalopp – erdélyi magyar rövidfilmek versenye

  • Bende Attila: Infinity Cycles (2016, 1')
  • Élőszereplős filmek a blokkban: Dragu Erika: Fejvadász, Cristina Groşan: Éjszakai festés, Kovács Katalin: Igazság vagy merészség, Nagy Anita Noémi: Köztünk marad, Püsök Botond: Kendeffy, Skovrán Tünde: Csiga-biga, Szőcs Petra: Csoszogj úgy

18.30 Animációs filmek

Az animációs rövidfilmek vetítésén és az azt követő közönségtalálkozón részt vesz Bucsi Réka és Tompa Borbála rendező, Lukács Péter Benjámin hangmérnök, valamint Osváth Gábor producer.

superbia5.jpg

Tóth Luca: Superbia (Fakt Visuál Lab, Maur Film, Artichoke, Boddah)

OKTÓBER 9.

10.00 Dargay Attila: Az erdő kapitánya (1988, 70')

11.30 Best of Primanima 2015

Sander Joon: Velodrool (Forrás: Sander Joon tumblr, Estonian Academy of Arts)

Forrás: Filmtettfeszt

süti beállítások módosítása