Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

MET-es könyvtrailerek a FSZEK-ben

2016. október 03. - dotandline

A Budapesti Metropolitan Egyetem Média Intézetének animáció szakos hallgatói a Libri Kiadói Csoporttal együttműködésben készítenek könyvtrailereket, vagyis a filmek világából már ismerős beharangozó, kedvcsináló kisfilmeket.

A Libri Kiadói Csoport és a Budapesti Metropolitan Egyetem (akkor még Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola) 2014 őszén kezdett közös projektbe, melyben a Libri aktuális kiadványaihoz a MET mesterszakos hallgatói készíthettek könyvajánló animációs kisfilmeket, vagyis könyvtrailereket. A közös munka a fiatal, kreatív alkotókkal való inspiratív együttműködés mellett arra is lehetőséget nyújtott, hogy az egyetemisták megismerjék a megrendelő-tervező viszony működését a piaci elvárásokat modelláló körülmények között – írták az akkori sajtóközleményben.

"Iszonyú jó, mert kiforratlan, és kivitelben, kinézetben nagyon sokféle. Igazából reklám, marketingeszköz, de mégis olyan termékhez kapcsolódik, ami kulturális dolog. Nagyon alkalmas műfaj a kísérletezésre." – mondta tavaly a Magyar Narancsnak a könyvtrailerekről Csáki László animációs rendező, aki előbb a MOME média design szakán, majd a MET animáció szakán vezette be feladatként a könyvtrailerek készítését.

A Filmhu tavaly beszélgetett a műfaj múltjáról és jelenéről a Libri Kiadói Csoport és az Európa Könyvkiadó képviselőivel, Büchler Andrással és Gerhes Gáborral, akik többek közt elmondták, hogy a könyvtrailerek ugyan elsősorban reklámcélt szolgálnak, mégsem csak marketingeszközként tekintenek rájuk, hanem önálló művészeti alkotásként, melyek önálló értékekkel, nyelvvel és képi világgal rendelkeznek. A jó trailer szerintük kedvet csinál az olvasáshoz és elér egyfajta vásárlási konverziót, felkelti a potenciális olvasó érdeklődését, bemutatja a könyv aktualitását, hangulatát és elég markáns ahhoz, hogy a könyvesboltba érve az olvasó még emlékezzen a kötet címére, borítójára.

A keddi beszélgetéssel egybekötött vetítésen többek közt olyan kérdéseket járnak majd körbe a résztvevők, mint hogy hogyan fordulnak a betűk storyboardba, hogyan lehet egy egész könyvet néhány percbe sűríteni, valamint mitől lesz érdekes és izgalmas egy beharangozó film.

Vendégek: Csáki László filmrendező, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, valamint hallgatói: Barta Dávid, Büki Dániel, Gonda Julianna, Kovács Mihály és Takács Ádám.

Időpont: 2016. október 5. 18.30–20.00

Helyszín: FSzEK Zenei Gyűjtemény (1088 Budapest Ötpacsirta utca 4.)

Facebook-esemény

Szász Lilla 2014-es munkája Erik Axl Sund Bomlás című könyvéhez. (Forrás: Facebook)

süti beállítások módosítása