Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Öt animációt is díjaztak az idei BuSho-n

2016. szeptember 05. - Herczeg Zsófi

Szombaton ért véget a 12. BuSho, ahol több mint 50 animációs rövidfilmet láthatott a közönség. A versenyprogramban a kísérleti animációkkal együtt 24 film szerepelt, a magyar animációs panoráma programban 16, a nemzetközi animációs szekcióban pedig 7 alkotás.

A szombat esti díjátadón öt animáció kapott elismerést. A Nadya Bakuradze orosz kísérleti filmes és video-művész, Christian Inaraja Genís katalán grafikus művész és illusztrátor, Koncz Teréz kreatív producer és rendező, valamint Wolfgang Leis marketing szakemberből álló nemzetközi zsűri az idei fesztivál legjobb animációjának járó díját a japán Koji Yamamura századeleji szürrealista balettjének, a Satie’s Parade-nak adta.

A legjobb ötlet/forgatókönyv díját is egy animációs film, Konstantin Bronzit idei Oscar-jelölt We Can't Live Without Cosmos című alkotása nyerte el, mely a rendező szerint nem az űrprogramról és nem is a barátságról szól elsősorban, hanem a magányról és az emberek közötti szoros kapcsolatokról. Arról, hogy az ember nem képes anélkül létezni, hogy néha ne lépne ki a társadalomból (akár fizikai, akár mentális értelemben).

legjobb operatőri díjat egy szintén sokszorosan díjazott darab, Nina Gantz Edmond című stop motion diplomamunkája kapta, melyet a National Film and Television School animáció szakán készített. "Retrospektív narrációja szavak nélkül meséli el nekünk Edmond történetét, aki egy hatalmas követ cipel magával és egy ugyanilyen súlyos titkot, amit élete során hiába próbált elfojtani magában." Az Edmondról itt írtunk korábban.

kopasz_milan_beyond.pngAz SZFE, a MOME, az ELTE és a Metropolitan hallgatóiból álló Diákzsűri a MOME animáció mesterszakán tavaly végzett Kopasz Milán Beyond című diplomafilmjét díjazta. A Beyond egy mindennapos problémát mutat be, a folytonos boldogságkeresést és az emberek reakcióit ezekre a váratlan helyzetekre. A kicsit experimentális hatású, szubjektív szituációk mellé viszont összetett technikát párosított a rendező: az épített hátterek előtt 3D nyomtatóval készült szereplők és pixillált emberek mozognak, akiknek arcmimikáját arcfestéssel és fázisonként cserélgetett szemekkel animálták. A filmről itt látható egy werk videó. A Beyond egyébként nemrég a Hudson Valley International Film Festival legjobb animációjának járó díját is elnyerte.

takacs_aniko_cosmic_jacuzzi.jpgA Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa idén már másodszor ajánlott fel kétszer 500 ezer forintos jutalmat a legjobb magyar fikciós és animációs filmnek. Utóbbit a szintén tavaly végzett Takács Anikó MOME Anim diplomamunkája, a Cosmic Jacuzzi kapta. A filmben két kamionost az útjuk során elrabolnak az ufók és egy furcsa gombadzsungelbe viszik őket, mivel hogy a földönkívüliek eleve köztünk vannak, gombák képében. Ahogy a rendező fogalmazott: "a Cosmic Jacuzzi című film nem más, mint a dänikeni paleoasztronautika keresztezve a szalmatercsei kamionosok esetével." A hazai (animációs) filmek között ritkának számító sci-fi téma sok apró humorforrást és egy mini pszichedelikus utazást is tartogat, és persze rengeteg megmagyarázhatatlan jelenséget.

Busho 2016 LEGJOBB ANIMÁCIÓ DÍJA
Koji Yamamura: Satie’s Parade

BuSho 2016 LEGJOBB ÖTLET/FORGATÓKÖNYV DÍJA
Konstantin Bronzit: We Can't Live Without Cosmos

BuSho 2016 LEGJOBB OPERATŐR DÍJA
Nina Gantz: Edmond

Diákzsűri díja LEGJOBB ANIMÁCIÓ
Kopasz Milán: Beyond

Az NMHH Médiatanács különdíja a legjobb Magyar animációs filmnek 2016-ban
Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi

Forrás: BuSho

süti beállítások módosítása