Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Három magyar film is lesz a Palm Springs-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon

2016. június 10. - dotandline

superbia_k2.jpgAhogy korábban írtuk, Kőszegi Tamás fénymásolóval készült filmje, a The Copyist bejutott a június 21. és 27. között megtartott Palm Springs-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál animációs versenyébe. Nemrég kiderült, hogy rajta kívül Tóth Luca Superbia című első egyedi filmje és Andrasev Nadja A nyalintás nesze című MOME Anim diplomamunkája is az animációs versenyfilmek között szerepel!

A nyalintás nesze  egy Bodor Ádám-novellán alapszik és egy városi nő magányosságáról, valamint szürreális társkereséséről szól. A film főhőse hatalmas odaadással és intimitással gondozza növényeit, a szomszéd macskája pedig minden nap kíváncsian figyeli a meglehetősen lenge, már-már átlátszó ruhába öltözött nőt és szemtanúja annak a bensőséges kapcsolatnak, ami a nő és növényei között van. Egy nap a macska eltűnik és új látogató érkezik a házba.

Andrasev Nadja kilencperces filmje tavaly novemberben debütált a Toldi mozi MOME Anim mesterszakos diplomavetítésén másik nyolc alkotással együtt, majd idén januárban a magyar filmkritikusok 2015 legjobb animációjának választották. A 26. Mediawave-en szintén a legjobb magyar animációnak járó díjat hozta el, Cannes-ban pedig a filmes egyetemek munkáit bemutató Cinéfondation szekcióban vetítették, majd megosztott harmadik helyezést ért el. Legközelebb a június 13-án kezdődő Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon látható a diplomafilmek versenyében.

Tóth Luca első egyedi filmje a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást 2015-ben, bemutatója pedig a cannes-i fesztivál egyik kísérőprogramján, a Kritikusok Hetén volt. A Superbia a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglalja több karakter aspektusából is, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel. 

Tóth Luca a MOME-n végzett animáció alapszakon, majd mesterszakos tanulmányait a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta, ahol 2013-ban diplomázott A kíváncsiság kora című szürreális alkotásával, mely Annecy-ban a diplomamunkák versenyében a zsűri különdíját nyerte el és melyet később az itthoni mozikban is vetítettek Pálfi György Szabadesés című filmje mellett kísérőként.

A nyalintás nesze és a Superbia erotikával való kapcsolatáról korábban már írtunk, méghozzá itt.

A The Copyist Kőszegi Tamás nyolcperces kísérleti filmje, mely fénymásolóval meséli el egy szexuális aktus történetét. A filmet korábban a Saatchi and Saatchi választotta a Hungarian New Directors Showcase egyik legjobb alkotásának, a rendező pedig egy TED talk-ot is tartott már a témában. A három éven át készült film teljesen független alkotás, az alkotók semmilyen állami, vagy egyetemi támogatást nem vettek igénybe, az összköltségvetés mindössze 100 ezer forint körüli összeg volt. A befejezésben segítséget nyújtott Pataki Ági producer, aki Kőszegi Tamást mentorálta az 50 Tehetséges Magyar Fiatal Program keretein belül.

A Palm Springs-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Palm Springs International Shortfest) a januárban rendezett Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztivál kistestvére, mely kifejezetten a rövidfilmek versenyére jött létre. Az idei programot csak hétvégén, június 12-én hirdetik ki, de a magyar filmek alkotói elárulták szerkesztőségünknek, hogy már publikus a fesztiválon való szereplésük. A Shortfest animációs szekciójának nyertes alkotása Oscar-esélyes lehet, ugyanis a fesztivál az Akadémia által számon tartott ún. Oscar-qualifying események közé tartozik, vagyis bejut abba a mezőnybe, amiből előbb a tízes shortlist alkotásait, majd az 5 rövidfilmes Oscar-döntőst válogatják. 

UPDATE Felkerült a Shortfest programja a honlapra: A nyalintás nesze az Animal Nature szekcióban, a Superbia a Female Gaze blokkban, a The Copyist a Forbidden Fruit válogatásban szerepel. 

A teljesség kedvéért megjegyzendő, hogy Cristina Grosan Éjszakai festés című élőszereplős rövidfilmjét is beválogatták a Shortfest programjába, a Departures blokk alkotásai közé. A filmben három egyetemi barátnő az utolsó éjszakáját tölti együtt a közös albérletükben, mielőtt elválnának útjaik. Az Éjszakai festés egyfajta rövid coming-of-age történet, melyben nosztalgikus módon jelenik meg a női barátság és az egyetemi élet vége, a nagybetűs élet nyitányának előszobája. A rendezővel a Filmhu készített interjút a filmmel kapcsolatban.

süti beállítások módosítása