Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Független magyar rövidfilm versenyez Palm Springs-ben

2016. június 08. - dotandline

Kőszegi Tamás különleges, fénymásolóval készült kisfilmje, a The Copyist képviseli hazánkat idén a 22. Palm Springs International Shortfest-en, a világ egyik legfontosabb rövidfilmes fesztiválján. A film az animációs versenyprogramba kapott meghívást, ahol a díjnyertes alkotást az Oscar-bizottság elé terjesztik.

A The Copyist fő érdekessége, hogy fénymásolóval meséli el egy szexuális aktus történetét. A nyolcperces film vizuális világát már a júniusi világpremier előtt is nagy érdeklődés övezte, a Saatchi and Saatchi kiválasztotta a Hungarian New Directors Showcase egyik legjobb alkotásának, a rendező pedig egy TED talk-ot is tartott már a témában.

A film teljesen független alkotás, az alkotók semmilyen állami, vagy egyetemi támogatást nem vettek igénybe, az összköltségvetés mindössze 100 ezer forint körüli összeg volt. A szűkös büdzsé eredményeképp a film három éven át készült. A befejezésben segítséget nyújtott Pataki Ági producer, aki Kőszegi Tamást mentorálta az 50 Tehetséges Magyar Fiatal Program keretein belül.

A rendező nemrég a Petőfi TV vendége volt, ahol a Palm Springs-be jutott filmjéről mesélt, és ahol még több részletet láthatunk a fénymásolóval készült alkotásból.

Amíg a The Copyist-et nem vetítik nálunk, addig nézzétek meg Kőszegi Tamás egy korábbi filmjét, a Vihar című animációt, melyet Kocsis Alexandra ötlete alapján közösen készítettek a 13. Filmtett-táborbanA film a XVIII. Faludi Nemzetközi Filmszemlén megkapta az animációs kategória fődíját, szintén a fődíjat hozta el a 61. Országos Független Film Fesztiválon, valamint harmadik helyezett lett 9. Országos BIG Filmfesztiválon 2015-ben.

süti beállítások módosítása