Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kortárs magyar animációk a Toldiban

2016. május 17. - dotandline

Május 19-én mutatja be Mihalik Ábel (Kispál és a Borz) saját bandája, a Drastik Putto első, animációs technikával készült trash-hatású videoklipjét a Toldiban, ahol a vetítésen túl az együttes a színpadon is folytatja a bulit. A szervezők a Dot & Line-t is felkérték egy animációs blokkra, melybe olyan kortárs darabokat válogattunk, amelyek kapcsolódnak a klip trashy stílusához. 

Ábel így jellemezte a Mohaember dalát: „Lusta zene a lustaságról. Magamnak írtam egyfajta figyelmeztetésként. Szerintem sokan hajlamosak vagyunk Pató Pálként mindent magunk előtt tolni. Olvastam is valami cikket a napokban, hogy a restség genetikai mutáció. Hát, röhögtem egy jót, majd nyugtáztam, hogy naugye”.

A klip készítője, Máté Andris a MOME-n végzett animáció szakon. A Mohaemberrel négy hónapig foglalkozott, de állítása szerint a szám és ő azonnal együtt tudtak működni. „Legelső hallgatásra megvolt az alapötlet és a látvány a lelki szemeim előtt, egyeztetésre csak a storyboard és a karakter kapcsán ültünk össze a zenekarral. Nagyon izgalmas dolog 3-4 perc kedvéért felépíteni egy saját világot. Az ember csak dolgozik, dolgozik, miközben ő maga is elmohásodik…” – mondta Andris a gyártási folyamatról. Szerinte egy klip akkor jó, ha valahol a képző- és az alkalmazott művészet határán egyensúlyoz, és működik hang nélkül is akár, önálló alkotásként. 

A klipet a Toldi moziban mutatják be egy animációs rövidfilm-vetítéssel egybekötve. Az egyórás blokkba olyan filmeket válogattunk, amelyek elsősorban formailag kapcsolódnak a Mohaember klipjéhez és követik a jóféle trashy stílust: vetítjük például Bera Nándor low-budget fa-melodrámáját, a Fákat, Farkas Juli rejtélyekkel teli birodalmának firkás sztoriját, az Izmos királylányokat, a Hegyi Olivér-Németi Fanni-Szénási Marcell trió balul elsült vidámparki randiját, a Vidámparki kalamajkát, Bárány Dani metamorfózisos tivornyáját, a Házibulit, Mariai Gábor négy nap alatt készült bosszúfilmjét, a Rascal Redemption-t, Gellár Csaba fekete humorú, sötét népmese-szériájának, a Blackwood pilot epizódját, a Hogyan írjunk Blackwood cikket? című részt, illetve Turai Balázs Oligarchia című szatirikus websorozatának egyik részét, a Turul Tours-t. De lesznek még rövidebb rövidfilmek is: Ottlik Anna Hamlet-adaptációs őrülete, a Teadélután, Mákó Bori abszurd hangjátékra készült párpercese, a Két éve, valamint Tóth Luca frusztrációs szürreálját, a Same old, same old-ot. És persze nem lehet kihagyni egy ilyen válogatásban Kovásznai Györgyöt sem, akinek köpönyegéből bújt ki a legtöbb hazai kortárs animációs alkotó, így a Körúti esték című filmjét is műsorra tűztük.

A premier után a Drastik Putto tagjai élő koncertet adnak, valóságos formába öntve a vásznon látott jeleneteket.

Időpont: május 19. (csütörtök) 22:00
Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
Belépő: 1000 forint
Facebook-esemény

süti beállítások módosítása