Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kortárs animációs sorozatok a Médiatanácstól Húsvétkor

2016. március 21. - dotandline

Legutóbb az őszi szünetben találkozhattunk ennyi kortárs magyar animációs sorozattal a tévében, majd március elején a 2. Magyar Filmhéten vetítettek egy dupla blokkos válogatást belőlük. Az M2 most a húsvéti szünetben tűz műsorra 11 friss magyar sorozatot, összesen 27 résszel.

Ezen kívül – csak érdekességként – március 29-én látható lesz egy 1985-ös Janikovszky Éva-adaptáció Vajda Béla rendezésében, a Felelj szépen, ha kérdeznek.

LENGEMESÉK

1. rész: A verseny | március 24. csütörtök, 13.10
2. rész: A telepókhálózat | március 24. csütörtök, 13.20
3. rész: Motorcsónak | március 25. péntek, 13.15
4. rész: Torpedócsata | március 25. péntek, 13.20
5. rész: Hattyútámadás | március 28. hétfő, 13.10
6. rész: Hajóépítés | március 29. kedd, 13.15

Berg Judit neve ismerősen cseng minden gyermekkönyveket ismerő szülő vagy gyerek számára. Az író népszerű Lengemesék sorozata bevezet minket a lengék világába, akik a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Testük alig nagyobb, mint egy pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, a hajuk pedig kócos barnán vagy zölden lobog a szélben. Pálfi Zsolt látványt álmodott a kis lények történeteihez. Az animációs alkotás egyes epizódjai, amelyek elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta, körüljárják az évszakokat, és kedves szórakozást nyújtanak a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

HOPPI MESÉK

2. rész: A kívánságvonat | március 24. csütörtök, 13.25 | március 29. kedd, 13.43
3. rész: A titokzatos levél | március 25. péntek, 13.30 | március 29. kedd, 13.50

A hoppik harmóniában, boldogan élnek együtt, mint egy nagy család. A városuk egy nagy völgyben terül el, amit pompás karéjban ölelnek fel a környező hegyek az egyik oldalon, a lankás dombok a másikon. Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendezőnk bájos meséjét minden korosztálynak ajánljuk, ezekre a kedves figurákra nyugodtan rábízhatjuk a legkisebb gyermekeket is. Az idei filmhéten a legjobb animációs film kategóriájában jelölést szerzett rajzfilm a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatásából készülhetett el. A Rófusz Ferenccel készített interjú itt olvasható.

NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ

Szörnyeteg Lajos jaj de álmos | március 24. csütörtök, 13.35

A Négyszögletű Kerek Erdőben Szörnyeteg Lajos igen álmos, képtelen nyitva tartani a szemét. Barátai, Vacskamati, Aramo, Nagy Zoárd, Ló Szerafin és Bruckner Szigfrid változatos ötleteket adva próbálják ébren tartani, nem sok sikerrel. Szerencsére arra jár Mikkamakka, aki tudja, mit kell tenni, ha valaki nagyon álmos. Horváth Mária Lázár Ervin Kossuth-díjas írónk közismert, nagy sikerű mesekönyvéből készült humoros animációs filmje, melyet Csákányi Eszter mesélésében hallgathatunk, a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

EGY KOMISZ KÖLYÖK NAPLÓJA

4. rész: Betty néninél | március 24. csütörtök, 13.40
5. rész: A léghajó | március 25. péntek, 13.45
6. rész: Sam bácsi |március 28. hétfő, 13.35

A film a 19. századi Amerikában élő Gyurikáról szól, aki nyolcadik születésnapjára naplót kap. Ebben örökíti meg hajmeresztő kalandjait, miközben a korabeli társadalomban uralkodó képmutatásnak is ad egy-egy fricskát. Metta Victoria Fuller amerikai író művét Gyulai Líviusz a jelenkori viszonyokra adaptálva, Karinthy Frigyes fordítását felhasználva, Eszenyi Enikő mesélésében tárja elénk. Az idei filmhéten a legjobb animációs film kategóriájában jelölést szerzett alkotást a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán támogatta. A rendezővel készült interjú itt olvasható.

VÁROSI LEGENDÁK

1. rész: Indifferens | március 24. csütörtök, 13.50
2. rész: Jjajj | március 25. péntek, 13.50
3. rész: Szeged | március 28. hétfő, 13.45

A városi legendák a legkülönbözőbb emberekről és dolgokról szólhatnak: szokásokról, szerencséről, csodákról és tragédiákról. Az azonban közös bennük, hogy a mesék, a valóság és a képzelet keverékei. Glaser Kati a szintén Médiatanács-támogatott Három nagymamám volt alkotója a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően szatirikus, vicces és bájos sorozatot készített ezekről az urbán legendákról. A rendezővel készült interjú itt olvasható.

ESOPUS FABULÁI

1. rész: A hollóról és a rókáról | március 24. csütörtök, 13.55
2. rész: Az ebről és a szamárról | március 25. péntek, 13.55
3. rész: Az oroszlánról és az egérről | március 28. hétfő, 13.50

Az európai kultúrkör meseirodalmának alapjait lefektető Esopus örökségének kíván adózni Zeke László animációs mesefilmsorozata, melyet Kálloy Molnár Péter mesélésében, XVI. századi magyar nyelvű fordításban ismerhetünk meg. A fordítás különleges hangulatát a korabeli nyelv sajátos fordulatai, régies, egyben humoros és rendkívül tömör megfogalmazásai adják. Az alkotást a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.

BOKORUGRÓ MESETÁR

A hőscincér | március 25. péntek, 13.40

A Kecskemétfilm Kft. tavaly elkészült bájos meséje egy hőscincérről szól, aki réges-régen egy pici tócsából kihúzott két nünükét és három hangyát, és azóta életmentő hősként ünnepelteti magát. Mígnem a szarka hozza a hírt, hogy valakit meg kell menteni... László Marcell író-rendező filmjét, melynek zenéjét Gryllus Dániel szerezte, Galkó Balázs narrálja. Az animációs film elkészülését a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázata tette lehetővé.

GYURMÓK

1. rész: A lét kérdéseimárcius 28. hétfő, 13.20
2. rész: Ha harc, hát legyen harc | március 28. hétfő, 13.25
3. rész: A mentés | március 29. kedd, 13.28
4. rész: Van köztünk egy színes | március 29. kedd, 13.32
5. rész: Kell egy vezér | március 29. kedd, 13.36

A Gyurmók, vagyis azok a lények, akik egy gyerekszoba íróasztalában rejtőznek, kicsik, képlékenyek, de elszántak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt önfeledt szórakozást kínálnak. Kapitány Frigyes abszurd humorú ötperces történeteit a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta. A 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb térbeli animációját elnyert alkotás rendezőjével készített interjú itt olvasható.

NAGYI MESÉI

Meló munkát keres | március 28. hétfő, 13.30

Meló, a munkanélküli sárkány egy panelház kilencedik emeletének 38 négyzetméteres lakásában él, asztalán pedig sorra gyűlnek a befizetetlen számlák. Mivel a tűzokádáson kívül nem nagyon ért semmihez, nehezen talál megfelelő állást magának. Végül azonban rámosolyog a szerencse, és egy szemétégetőben a képességeinek megfelelő munkát szerez, így a számláit is ki tudja egyenlíteni. Hegedűs Hanna Léna, Hegedűs László és Debreczeni Katalin filmjét a Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta.

VASTOJÁS

március 28. hétfő, 13.55

Benedek, a vidéki kisfiú idilli környezetben él bölcs meséket mondó nagymamájával, ebédet főző édesanyjával és a földjén keményen dolgozó édesapjával. Az idillt az töri meg, hogy a szomszéd erdő egy napon veszélybe kerül, mert egy mocsári rém elemészti. A kíváncsi, nagyra törő fiú a vastojást tojó kedves csirke segítségével akarja megmenteni a fákat, hogy a világ olyan arany színű lehessen, mint a nagymama meséiben. Traub Viktória filmjét, melyben többek között Molnár Piroska, Reviczky Gábor és Für Anikó szinkronhangjai hallhatók, a Médiatanács Macskássy-pályázata támogatta.

ÁRPÁDOK EMLÉKEZETE

1. rész: III. Béla király | március 28. hétfő, 14.05

III. Béla uralkodásának előzményei két szempontból is figyelemre méltóak. Apja, II. Géza jelentős uralkodó, anyja kijevi hercegnő volt. Bátyjának, III. Istvánnak és nagybátyjainak rövid uralkodása pedig azokat a zűrös viszonyokat példázza, amelyek nagy királyok színre léptét teszik kívánatossá. Jankovics Marcell animációs filmje a király születésétől koronázásáig tartó időszakot öleli föl rajzfilmbe illő formában. Az alkotás, melynek zenéjét Gryllus Dániel szerezte és a Kaláka együttes játssza, a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatást.

***

FELELJ SZÉPEN, HA KÉRDEZNEK!

március 29. kedd, 13.55

"Amíg kicsi voltam, könnyű volt szépen felelni... Amióta nagy vagyok... sokszor nem tudom, hogy mit feleljek... És ha majd én leszek felnőtt, úgy fogok kérdezni a gyerekektől, hogy sose kelljen rájuk szólnom: felelj szépen, ha kérdeznek." 

Vajda Béla 1985-ben készült rajzfilmje a gyerekek és a felnőttek közötti kommunikációs problémákról szól humoros formában. Az Arany Pálma-díjas rendező Janikovszky Éva négy kötetét filmesítette meg Réber László figuráival: Az én családom (1985), Felelj szépen, ha kérdeznek (1985), Kire ütött ez a gyerek? (1986) és a Jó nekem (1987).

felelj_szepen_ha_kerdeznek.png

Forrás: Médiatanács | Port.hu

süti beállítások módosítása