Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Kovásznai-kiállítás nyílik Londonban

2016. február 08. - dotandline

A hidegháború művésze Kovásznai György. Animáció. Festmény. Szabadság.
Kovásznai György festő, filmrendező, avant-garde író első nagy-britanniai retrospektív kiállítása

kovasznaisargafestmeny.jpg

Március 3-án nyílik a londoni Somerset House kiállítótermeiben a Kovásznai György munkásságát bemutató első nagy-britanniai retrospektív kiállítás. A Kovásznai Kutatóműhely által szervezett kiállításon az angol közönség bepillantást nyerhet a művész életművébe festményein, rajzain és rövidfilmjein keresztül. A hidegháború művésze: Kovásznai György. Animáció. Festmény. Szabadság. című kiállítás lesz az első nagyszabású Kovásznai retrospektív bemutató Magyarországon kívül.

Kovásznai György (1934-1983) egyike volt a legeredetibb művészeknek a hidegháború idején. Mint festő, kísérletező filmrendező Kovásznai jellegzetesen élénk színű festményeket és rövid, animációs filmeket alkotott, melyeken keresztül a festményeit elevenítette meg.

A kiállítás több mint 235 alkotást mutat be – többek között a művész legfontosabb videódarabjait – melyek különböző vásznakon, felületeken lesznek megtekinthetők a kiállítás alatt. Maga a kiállítás tere úgy lesz berendezve, mintha a néző a művész egyik animációs filmjén keresztül sétálna át. Alkotásai közül többet is a hidegháború alatt készített fényképek kísérnek, ami rálátást enged a kor szociál-politikai összefüggéseire, arra a kontextusra, amelyben az alkotások születtek.

Kovásznai életműve lenyűgöző bepillantást nyújt a hidegháború alatt létrejött művészi alkotás folyamatába, illetve a korabeli társadalom dinamikájába. Az 1960-as években, amikor Kovásznai szerkesztője volt a Nagyvilág c. művészeti és irodalmi folyóiratnak, rendszeresen szervezett illegális összejöveteleket egyik barátja otthonában, ahol több mint 200 avantgárd művész fordult meg. Csupán pár évtizeddel később derült ki, hogy az említett barát több éven keresztül információkat szolgáltatott ki Kovásznairól a titkosszolgálatnak.

Kovásznainak élete során nem volt lehetősége kiállítani munkáit, ennek következményeképpen életműve kevésbé vált ismertté egészen mostanáig, mikor is a festőművész támogatói és lánya megalapították a Kovásznai Kutatóműhelyt. A Sommerset House-ban megrendezendő kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában 2010-ben már nagy sikerrel bemutatott retrospektív kiállítás következő állomása.

Időpont: 2016. március 3-5. (10-18 óráig)

Helyszín: London WC2R 1LA, Somerset House, West Wing

További információ: http://kovasznai.org

Forrás: Balassi Intézet

süti beállítások módosítása