Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

10 éves a LAIKA

2015. december 17. - Herczeg Zsófi

Ebben a hónapban ünnepli a tizedik évfordulóját az egyik legismertebb stop motion animációkat gyártó stúdió, a LAIKA. Az amerikai stúdió nem csak azért lett híres, mert a sok CGI animációt gyártó cég és a számítógépes animációk aranykorában a hagyományos stop motion technikákat alkalmazza (amiket egyébként egyedi módon fejleszt), hanem mert olyan történeteket és látványvilágot teremt, melyek merészségükkel és egyediségükkel messze kitűnnek az animációs filmek tömegéből. Teszik mindezt úgy, hogy a mainstream darabok közé tartoznak, mégsem válnak kommersz alkotásokká.

laika.gif

A LAIKA kiadott egy közleményt, melyben vezérigazgatója, Travis Knight (akinek a stúdió negyedik filmje, a Kubo and the Two Strings lesz a rendezői debütálása) összegzi a cég eddigi teljesítményét és általános szemléletmódját, illetve a céljaikat. Ahogy írja, mikor megalapították a LAIKÁ-t, egyszerű céljuk volt: olyan filmeket készíteni, amik számítanak. Olyan darabokat, melyekben új és eredeti ötleteket valósítanak meg új és eredeti módon. Arra törekednek, hogy olyan filmeket alkossanak, melyek merészek, egyediek és nyomot hagynak maguk után. Tematikailag kihívást jelentő, esztétikailag szép, érzelmileg bizsergető és egy kicsit felforgató filmek létrehozása mellett kötelezték el magukat. Majd úgy folytatja, hogy a stop motion animáció és a legújabb kreatív technikai megoldások keresztezésével elérték a művészet, a szaktudás és a technológia összeolvadását, fejet hajtva a tradicionális formák előtt, miközben keresik a legfrissebb lehetőségeket is. Új rendszereket és technológiákat találtak fel az elmúlt években, hogy még szabadabbá tegyék a kamerát, amivel pedig még filmszerűbbé tegyék az alkotásaikat. Új technikát hoztak létre például a bábuk felépítésére és animálására, egyrészt hogy még valószerűbbnek hassanak, másrészt  hogy a nézők közvetlenebbül és gyorsabban tudjanak azonosulni velük. Új eljárásokat találtak a hagyományos és digitális effektek használatára, hogy filmjeik látványvilága még hitelesebbnek hasson. Knight hozzáteszi, hogy persze azért sosem elégedettek. A LAIKA dolgozóiban van egy eredendő nyughatatlanság, ami mindig többre sarkallja őket és mindig keresik az új kihívásokat. Azt mondja, hogy mindent félretéve, ők egyszerű mesemondók. Ők a színpadi bűvészek, a tábortűz mellett ülő, szókimondó történetmesélők és a barlangok falára pálcikával festő baltás ősemberek örökösei. A stúdió szerint az emberi elme és lélek egyik elsődleges funkciója a történetmesélés. Egy jó sztori együttérzést válthat ki, új lehetőségeket nyithat meg előttünk a gondolkodásban és általa felismerhetjük az emberi összetartozást. Végső soron ezért jött létre a LAIKA, összegezte Knight.

Az évforduló alkalmából egy werkfelvételekkel tarkított montázsvideót is készítettek a korábbi és a gyártás alatt álló alkotásaikból (Coraline és a titkos ajtó, ParaNorman, Doboztrollok, Kubo and the Two Strings), melyben rengeteg új apró részlet látható a jövőre mozikba kerülő negyedik filmjükből, a Kubo and the Two Strings-ből. A videó végén pedig egy (illetve négy) ötletes mozgó logó-terv is szerepel.

A kétperces montázsban elhangzik, hogy a LAIKA egy elhivatott művészekből álló csapat, akik szerint a legkisebb részlet is segíthet egy nagyobb történet létrehozásában, hogy ők nem csak filmkészítők, hanem mérnökök, városfejlesztők, villanyszerelők és felfedezők is. A stúdió növekedésével a technológiájuk is fejlődik, valamint az ambícióik is gyarapodnak, és ahogy a történeteik is egyre változatosabbak, úgy lesznek egyre nagyobbak, merészebbek és még meglepőbb magasságokat érnek el velük. 10 évig valami olyat csináltak, amit egyesek őrültségnek hívnának, mások pedig varázslatnak. Ők LAIKÁ-nak hívják. 

süti beállítások módosítása