Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Önkeresés egy nudista kolóniában

Emma De Swaef & Marc James Roels: Oh Willy...

2015. november 18. - Herczeg Zsófi

Három év után végre elérhető online a több mint 80 díjjal – köztük Cartoon d’Or-ral is – jutalmazott Oh Willy..., amit Emma De Swaef és Marc James Roels rendezett még 2012-ben. A negyedórás alkotás egy férfiról szól, aki anyja betegsége miatt visszatér gyökereihez, egy nudista közösségbe, ahol felidéződnek gyerekkora sérelmei, ezáltal egy olyan kirándulásra indul, ahol újjáépíti személyiségét, vagy éppen levetkőzi a társadalom által rárakódott beidegződéseket és elvárásokat. Nagyon sokrétű film, ami még sokáig ott motoszkál az ember fejében a többértelműsége és érzékenysége miatt. 

A filmet Diane Arbus nudista kolóniákról készült fényképei ihlették és nehéz elmenni szó nélkül a figurák megformálásán, amire nagy hangsúlyt fektettek a készítők. A karakterek és maga a filmvilág is gyapjúból készült, aminek anyagi természetét ki is emelték a filmben. Mivel törekedtek arra, hogy a lehető legrealistább legyen az Oh Willy… világa, ezért kimaxolták a stop motion lehetőségeit és mérsékelték az utómunka szükségességét. A 2007 óta együttműködő alkotópáros egyébként is előnyben részesíti a plasztikus anyagokat és technikákat, a gyapjú viszont egészen régóta képezi filmjeik egyedi stílusának alapját. Az eredetileg dokumentumfilmesként indult Emma De Sweaf ugyanis egy birkafarmon nőtt fel, ez inspirálta gyerekkora óta a gyapjú különböző felhasználásában. Marc James Roels a zeneiparból érkezett a filmiparba, ahol animációs videoklipek producere volt.

A film premierje óta a két alkotó reklámfilmek, fesztivál trailerek és figyelemfelhívó kampányok elkészítésében vesz részt, ahol szintén észrevehető a gyapjúhasználat iránti prioritásuk.

Oh Willy... from Marc and Emma on Vimeo.

süti beállítások módosítása