Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Diktatúra és elmebaj // Két animációs dokumentumfilm online

2015. november 16. - dotandline

Október végén két hétig lehetett nézni hat animációs dokumentumfilmet a DA Films oldalán az 58. Dok Leipzig alkalmából, mely rövidfilmeket a tavalyi fesztivál legjobbjai közül választották ki. Most két napig, november 16-17-én, lehet megnézni egy rövid és egy egészestés animációs dokumentumfilmet (három élőszereplős játékfilm mellett) a november 5-15. között megtartott Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválról (CPH:DOX), szintén a DA Films honlapján, ingyen, eredeti nyelven, angol felirattal.

Pebbles at your Door (r: Vibeke Bryld, 19 perc, 2015, Dánia)

Vibeke Bryld fényképekből és képeslapokból összerakott kollázsanimációja Észak-Korea elitosztályába nyújt betekintést. A film egy Harmonia nevű lányra fókuszál, kinek boldog politikai tudatlanságban töltött mindennapjaiba lassan bekúszik a szomorú és kegyetlen realitás. A cenzúra már nem tudja tovább rejtegetni a mindenhol jelenlévő szegénységet és már röplapokon terjed az Észak-Koreán túli szabadság lehetősége. Harmonia anyja és a nővére elmenekült Észak-Koreából, mikor a lány kicsi volt, most viszont ő indul útra megkeresni családját Dél-Koreában.

A Pebbles at your Door egyfajta felnövéstörténet, ami a fokozatos politikai felvilágosulásról és a szabadságról szól, illetve hogy az erőskezű rezsimek mennyire tönkreteszik az egyén életének alapjait.

The Mind of Mark DeFriest (r: Gabriel London, 100 perc, 2015, Kanada & USA)

Mark DeFriest a floridai Houdiniként ismert, amiért annyi lehetetlen módon meg tudott szökni különböző börtönökből. DeFriest olyan intelligens volt, hogy mentális betegséget szimulált és erre még a bíróság által kijelölt négy szakértő sem jött rá, csak egy külsős pszichiáter. 30 évvel később DeFriest még mindig küzd azért, hogy megértse és túlélje ezt a merev rendszert, miközben a támogatói még mindig a floridai törvényszék előtt tüntetnek a szabadon engedéséért. 

London filmje DeFriest életét az amerikai büntetőintézetek, a börtönrendszernek erőteljes kritikájává fordítja, mely intézmények sokak szerint csak a mentálisan beteg emberek "raktárai".

Honlap | Facebook

Forrás: DA Films

süti beállítások módosítása