Írások animációs filmekről, hosszra, formára és nemzetiségre való tekintet nélkül

Dot & Line

Dot & Line

Animációs képzések a MOME-n és a BKF-en túl

2015. augusztus 17. - dotandline

Az idei felsőoktatási felvételinek már vége, a BKF-en frissen meghirdetett Animáció mesterszakra pótfelvételin lehetett jelentkezni, de annak a határideje is lejárt már. Viszont aki animációt szeretne tanulni, annak sok lehetősége van főiskolai és egyetemi képzésen kívül is, ami később jó belépőt, de elsősorban szakmai tapasztalatot és fejlődést jelenthet. Egyébként Fülöp József, a MOME rektora elárulta, hogy mivel az évente kb. 10 animációs szakember kitermelése (a MOME-n) nem elegendő a szakma lefedéséhez, ezért egyetemi kereteken kívüli képzést is terveznek indítani a jövőben.

Tanulj animációt az Illyésben! from Illyés AKA on Vimeo.

A budaörsi Illyés Művészeti Akadémia érettségivel rendelkező diákokat vár a szeptemberben induló Mozgókép- és animációkészítő két éves OKJ-s képzésükre, ahova két feltétel van, egyrészt legfeljebb idén betöltött 24 éves kor, másrészt hogy a jelentkezőknek még ne legyen végzettsége az adott területen, tehát kezdőket várnak.

A jelentkezési lapok beküldésének határideje 2015. augusztus 31. éjfél, további információk a felvételiről itt, az animációs képzés oktatóiról, korábbi hallgatói munkákról és a tantervről pedig itt

*

A Magyar Rajzfilm Kft. nemcsak filmgyártással és filmforgalmazással foglalkozik, hanem felnőttképzéssel, felvételi előkészítővel, valamint gyerekeknek szóló táborokkal és szakkörökkel is. (Az utolsó nyári táboruk egyébként jövő héten, augusztus 24. és 28. között lesz.)

Felnőttképzéseik közt szerepel a Mozgókép- és animációkészítő OKJ, ahol az animációs filmkészítés lépéseit egy gyakorlati szemléletű oktatás keretében sajátíthatják el a jelentkezők két év alatt.

Az animációs filmkészítő tanfolyamuk 10 hónapig tart és nem csak az animációs filmkészítéshez ad alapot, hanem grafikai tervezéshez, weboldalak szerkesztéséhez és számítógépes játéktervezéshez is. 

A felvételi előkészítőjük a MOME és a BKF animációs szakjaira való felkészülésben nyújthat segítséget, a számítógépes animációs képzésük pedig a 2D és 3D animáció készítésével ismerteti meg a jelentkezőket.

*

A Corvin Rajziskola pályakezdő fiatalokat vár a különböző tanfolyamaira, amik közt animációs kurzus is szerepel. A tanfolyamot a MOME-n végzett Farkas Júlia vezeti, heti egyszer 4 órából áll (október 7-től szerdánként 16:30-tól, nyolc alkalommal) és jó alapul szolgálhat későbbi egyetemi felvételikhez. Az ingyenes bemutatóórát szeptember 16-án 17:00-tól lehet megnézni.

Ezen kívül ők is szerveznek/szerveztek rajzos/animációs nyári táborokat, nem csak gyerekeknek, felnőtteknek is.

UPDATE: a Corvin Rajziskola 3-5 embernek biztosít fél évre ingyenes felkészülési lehetőséget (korlátlan részvételt) a rajz, szobrászat és festészet előkészítőin. Részletek itt.

*

A Novus Művészeti Iskola idén is hirdet Mozgókép- és animációkészítő OKJ-s képzést, melynek felvételijére 2015. augusztus 27-én 10:00-kor kerül sor. További információk itt, a korábbi években készült animációkból pedig itt látható válogatás.

*

A Színház és Film Intézetnél is lehet Mozgókép- és animációkészítői OKJ-s képzésre jelentkezni, ami esti és nappali formában egyaránt indul. További felvételi információk itt

*

Szülőknek:

Akik már tizenévesen is animációt szeretnének tanulni, azoknak a Kisképző Mozgókép- és animációkészítő szakosztálya a tökéletes választás, igaz, a Kisképzőben már csak jövő szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat a fiatalok.

További Mozgókép- és animációkészítő képzések a teljesség igénye nélkül: 

süti beállítások módosítása